Resultaat gegarandeerd
Veilig
Brussel
Leuven
We speak NL/FR/EN/DE
Contacteer mij

Muizen

Wat te doen tegen muizen in huis? Zelf verjagen, bestrijden of vangen?

Kleine diertjes veroorzaken soms grote problemen. Muizen zijn het soort ongewenste bezoekers dat je kan missen als kiespijn. We krijgen wel eens telefoon van mensen met de vraag of die muis in huis alleen is. Dat kan, maar het is eerder uitzondering dan regel. Lees hier alles over hoe je muizen in huis kan bestrijden en vangen of bel SPOT vandaag voor een professionele oplossing.


  < Bekijk andere dieren
  Resultaat gegarandeerd
  Corona-proof
  We speak NL/FR/EN/DE
  Veilig
  Brussel
  Leuven

  Wat onze klanten over ons te zeggen hebben

  T

  Tania Coppejans

  "Anton is super vriendelijk! Heel goede en uitgebreide uitleg gekregen in eerste gesprek! Ik was direct gerustgesteld. Een professionele aanpak! Correcte prijs, in het kort: aanrader! Last van ongedierte? Niet twijfelen, contacteer SPOT!"
  C

  Caroline Callens

  "Wij hadden vorig jaar een marter in ons dak, SPOT wist perfect wat te doen. Ze waren gemakkelijk bereikbaar en konden snel langskomen en na hun tussenkomst was het probleem weg en dit jaar geen last van marters meer."
  M

  Mattias Durnez

  "Had gebeld met SPOT om een afspraak te maken voor mogelijke houtworm op zolder en kreeg Anton aan de lijn. Gaf me meteen professioneel en duidelijk advies van op afstand en uiteindelijk bleek een bezoek op dit moment niet nodig. Wil hen langs deze weg dan ook enorm bedanken!"
  > Lees meer google reviews

  Muizen verjagen: waar kunnen muizen niet tegen? Feiten en fictie

  Het internet staat bol van “10 zaken waar muizen niet tegen kunnen en “de beste manieren om muizen te verjagen”. Het gebeurt wel eens dat we op interventie zijn bij mensen, waar hun woning omgevormd lijkt op een hindernissenparcours voor muizen. 

  Muizen verjagen met geur

  Zo zijn we soms getuige van mensen die de muizen proberen weg te jagen met peper, theezakjes, munt, eucalyptus of met wc-blokjes. Natuurlijke producten kunnen een muis inderdaad flink op de zenuwen werken, maar daarom krijg je de muizen je huis er nog niet mee uit. Laat staan dat het garandeert dat muizen niet ooit opnieuw binnen dringen. Ben je nu doe-het-zelver of professional, het afdichten van openingen van buiten naar binnen is daarom altijd een essentiële stap bij het bestrijden van muizen. Begin dus altijd met het 

  dicht kelderopeningen af met gaas

  knaagdierenwering aan de binnenkant van een kelder

  knaagdierenwering in een kelder

  een rooster voor een kelderverluchting

  Muizen wegjagen met ultrasoon geluid

  Verder zijn er in de handel ook elektronische muizenverjagers voor het stopcontact te vinden. Er zijn tal van apparaten in omloop, allemaal claimen ze muizen te verjagen met ultrasoon geluid. Voor hun werking is er een korte en een lange uitleg. De korte? Zulke apparaten werken helaas niet. De langere uitleg is genuanceerder. In de praktijk botst dit type apparaat op twee belemmeringen. Ten eerste dragen hoge tonen niet ver. En als er obstructie is van het geluidssignaal, werkt het al helemaal niet. Beeld je in dat je in de wachtrij staat buiten een discotheek. Hier hoor je enkel de bas. De hoge tonen dragen niet tot buiten. Dus simpel gezegd, werkt zo’n ultrasoonapparaat in jouw huis haast enkel waar je het kan zien. Ten tweede beschikken muizen, net zoals andere knaagdieren, over een groot vermogen om aan zulke geluiden te wennen. Hetzelfde geldt trouwens voor geuren. De kans bestaat dus dat de muizen erin slagen om jou uit je eigen huis weg te jagen, alvorens jij het tegenovergestelde bereikt hebt. Piepende geluiden, peperbollen en munt onder jouw TV-meubel ten spijt... 

  Muizen bestrijden op een doeltreffende manier

  Doortastende ongediertebestrijding is meer dan muizen doden. Muizen bestrijden met succes begint met een brede kijk op het probleem en met een goed actieplan. “Wat is het beste soort muizengif?”, krijgen we al eens te horen. Ons antwoord, “Alle soorten zijn even goed” doet al eens de wenkbrauwen fronsen. Bel je niet naar een ongediertebestrijder omdat die “beter” muizenvergif heeft? Meer nog dan die nieuwe val of een doos met vers muizengif, is jouw strategie het belangrijkste wapen om de klus tot een goed einde te brengen. Bekijk het zo: een scalpel maakt van jou immers nog geen chirurg. Dat is net zo met een goede muizenval of met sterk gif. Ze zullen het werk niet voor jou doen. Uiteraard beschikt een professionele ongediertebestrijder over sterk muizenvergif. Maar alvorens hij dit benut, redeneert hij even zoals een goede veldmaarschalk denkt: vanuit het standpunt van zijn tegenstander. Dus voor je de wapens opneemt tegen het muizenleger, sta hier even bij stil: hoe leeft een muis? Er zijn hier gelukkig maar een paar stelregels die echt van tel zijn.

  Ten eerste bevindt die muis zich in jouw huis omdat het er lekker warm is en omdat ze daar geen natuurlijke vijanden heeft. We laten jou en jouw kat hier even buiten beschouwing. Gebouwen zijn voor een muis een eersteklas schuilplaats. De naam huismuis is dus duidelijk niet per toeval ontstaan. Muizen zijn verzot op een warme plek achter jouw koelkast of onder de chauffageketel. Ze zoeken steevast plekken op waar je zelf moeilijk bij kan, maar waar het rustig vertoeven is. Zo krijgen we vaak oproepen voor muizen tussen het (vals) plafond en het dak of tussen het plafond en de vloer, muizen in de muur, de spouwmuur of achter gyprocwanden.

  een aangeknaagde verluchtingsbuis

  muizen in het plafond hebben een verluchtingsbuis aangeknaagd

  muizenkeutels

  onder de gootsteen geraken muizen makkelijk in de keukenkast langs de uitsparingen voor de loodgieterij. Let op de keutels, maar merk ook de bruine sporen aan de buizen op. Dit is buikvet, afkomstig van hun vacht.

  een muizenroute: keutels en buikvet op een stopcontact

  een muizenroute: keutels en buikvet op een stopcontact

  Ten tweede vinden muizen het verdraaid handig dat jij voedselvoorraden hebt en dat je die bovendien wekelijks aanvult na een rit naar de winkel. Als er één reden is waarom muizen huizen binnendringen om er te blijven, is het deze wel. Net zoals een belegerde stad uiteindelijk de witte vlag zwaait omdat ze door haar voedselvoorraad heen is, is het jouw taak om jouw muizenvriendjes op dieet te zetten. Hoe minder kruimels je hen gunt, hoe beter. Zie daarbij de volgende zaken niet over het hoofd: de voeding van jouw huisdieren, de vuilniszakken in de garage (hier knagen ze door), voeding in keukenkasten (met openingen aan de achterkant) en neem die halve koek onder de zetel ook maar gauw weg.

  een muizennest

  een muis met jongen

  Muizenbestrijding: verdelging door een professionele ongediertebestrijder

  Heb je weinig kaas gegeten van het bestrijden van muizen? Ieder zijn vak! De meeste mensen doen beroep op onze dienstverleningen voor één van de volgende redenen.

  • Mensen die zelf aan de slag gaan, slagen er vaak niet in om vergif onbereikbaar te maken voor huisdieren en kinderen. Een plaagdierspecialist kiest altijd de veiligste oplossing en beperkt de impact op de onmiddellijke omgeving en het milieu.
  • Een ongediertebestrijder kent de aard van het beestje en kan daarom goed inschatten hoe muizen op zijn bestrijdingstechnieken zullen reageren. SPOT geeft garantie op alle muizenbestrijdingen.
  • Vakkundige ongediertebestrijding hoeft niet duur te zijn. Soms kosten enkel vergeefse pogingen net zo veel als een professionele ongediertebestrijder. Hij beschikt uiteraard over betere bestrijdingsmiddelen en die missen hun doel niet. Daarom zijn ze strikt gereglementeerd. Schakel SPOT vandaag nog in!

  een muis knaagt aan een elektriciteitskabel

  Muizen vangen, met deze methode altijd prijs

  Heb je alles uit de kast gehaald om te beletten dat muizen binnendringen in jouw gebouw? Dan ben je klaar om hier te leren hoe je muizen kan vangen als een pro! Soms is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. In de handel liggen wel tien soorten muizenvallen. Er zijn er om muizen levend te vangen, je hebt de klassieke muizenklem of je kan muizen vangen met lijm op een lijmval. Zelfs een elektronische muizenval met een internetverbinding behoort tegenwoordig tot de keuzemogelijkheden. Heb je net wat meer tijd dan de meesten, dan kan je op het internet zelfs leren om muizen te vangen met een emmer.

  Welke muizenval werkt het beste?

  Hier geldt: kwantiteit gaat boven kwaliteit! Is dat meestal niet andersom? Niet bij het vangen van muizen: de beste muizenval is degene waarvan je er veel kunt plaatsen. Tien muizenklemmen van 2 euro per stuk geven jou tien keer één vangkans. Eén (dure) hyper-geavanceerde sci-fi muizenval heeft nog altijd maar één vangkans. Voeg daar aan toe dat je waarschijnlijk niet weet hoeveel muizen er precies zijn en waar ze ‘s nachts precies rondlopen, en je rekening is gemaakt. In dat opzicht is muizen vangen een beetje zoals beleggen: Een goede huisvader of -moeder doet er goed aan om de kansen te spreiden.

  Let verder op een goede plaatsing: stel de muizenvallen daar op waar je keutels of andere sporen vindt en span ze zo gevoelig mogelijk op. Tip: wanneer je de klem loodrecht tegen een muur plaatst, kan je er ook een muis mee vangen wanneer ze toevallig voorbij loopt: muizen blijven graag dicht bij de muur en verstopt onder meubels.

  een klassieke muizenval

  een klassieke muizenklem: bescheiden, maar efficiënt

  Waar komen muizen op af? Met welk lokaas kan je muizen het beste lokken?

  We vallen hier zonder twijfel in herhaling, maar eender welk lokaas zal een muis enkel doen toehappen, wanneer ze nergens anders voeding vindt. Als jouw lokaas niet aangeraakt wordt is dit nog geen teken dat de muizen te slim zijn, zoals vaak beweerd wordt door mensen die ons opbellen. Zit werkelijk àl het eetbare achter slot en grendel? Haal dan jouw muizenklemmen boven. Wat eten muizen graag? Pindakaas is een uitstekend lokaas, maar ook choco of speculoospasta zijn goede alternatieven. Geef de voorkeur aan iets smeerbaar, een muis zal meer moeite doen om alles op te eten en hierdoor verhoogt je vangkans ten opzichte van een nootje, dat ze kan meenemen.

  Veelgestelde vragen

  Wat is de prijs van een muizenbestrijding, wanneer ik professionele ongediertebestrijding inschakel?

  De kosten van een het professioneel bestrijden van muizen zijn gebaseerd op verschillende factoren. Ten eerste is er de aard en de omvang van de muizenplaag. Die bepaalt het aantal interventies. Ook de algemene hygiëne, netheid en de aanwezigheid van voeding is een belangrijk element. Verder kunnen de algemene staat en de afwerking van een gebouw bestrijding bemoeilijken. Ten slotte zijn de gebruikte methodes en de verplaatsing ook een aspect die de kosten mee bepalen. We begrijpen maar al te goed dat u graag een indicatie heeft van het budget dat u moet voorzien om van een muizenprobleem verlost te worden. Bel ons daarom even op, zodat we kunnen luisteren naar uw probleem. Dan krijgt u dadelijk een prijsschatting van ons. Want goede afspraken maken goede vrienden!

  Wat eten muizen het liefst? Eten muizen kaas?

  Muizen zijn echte omnivoren. Niet alles waar ze aan knagen eten ze op. Muizen lusten niet graag kaas, in tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden. Dat hebben we vast aan tekenfilms zoals Tom & Jerry te danken. Als lokaas heb je doorgaans meer succes met zoete zaken of met iets vettigs, zoals pindakaas.

  Aan welke tekenen kan ik muizen in huis herkennen? Hoe zien uitwerpselen van een muis er uit?

  De aanwezigheid van muizen kan je herkennen aan ritselende geluiden of aan zichtbare sporen. Aangeknaagd eten, muizenkeutels, urinesporen of sporen van buiksmeer zijn meestal zichtbaar bij ernstige of langdurige muizenproblemen. Muizenkeutels lijken - hoe kan het ook anders - op hagelslag. Ze zijn niet groter dan een rijstkorrel en ze zijn hard wanneer ze opgedroogd zijn.

  Wat zit er in huis? Rat of muis?

  Rattenkeutels zijn een stuk groter dan muizenkeutels: ongeveer de grootte van een pinda. Muizen laten her en der verspreid keutels achter, maar bij ratten vind je de uitwerpselen meestal dichtbij de schuilplaats. De geur van een rat in huis is penetranter en de geur van hun urine lijkt op die van ammoniak. Muizen ruiken ook niet bepaald fris, maar “muf” is hiervoor een betere omschrijving. Ratten richten ook meer knaagschade aan. Over het algemeen geldt: hoe mysterieuzer jouw knaagdierenprobleem, hoe groter de kans dat het om ratten gaat. Ratten zijn namelijk veel voorzichtiger en intelligenter. Muizen daarentegen zijn nieuwsgieriger en hierdoor laten ze zich gemakkelijker zien en vangen. Muizen houden van droge, warme plekken, terwijl een rat geen probleem maakt van een vochtige plek, zo lang ze toegang heeft tot wat eten.

  Andere dieren

  © 2022 Spot - cookies

  Spot
  envelopephone-handsetmap-markerthumbs-upcrossmenucheckmark-circlechevron-up-circle