Resultaat gegarandeerd
Veilig
Brussel
Leuven
We speak NL/FR/EN/DE
Contacteer mij

Kakkerlakken

Kakkerlakken in huis bestrijden en herkennen

Kakkerlakken zijn kosmopolitische insecten. Dat wil zeggen dat de soort overal ter wereld voorkomt. Kakkerlakken leven met mensen en verplaatsen zich vaak via hun goederen of in gebouwen. Bovendien breidt een plaag zich snel uit. Wanneer je kakkerlakken niet vroeg bestrijdt, zal dit later moeten gebeuren, wat ingrijpender is. SPOT bestrijdt kakkerlakken met garantie van resultaat. Bel vandaag voor een professionele kakkerlakkenbestrijding of lees hier alles over het herkennen en het bestrijden van kakkerlakken in huis.


  < Bekijk andere dieren
  Resultaat gegarandeerd
  Corona-proof
  We speak NL/FR/EN/DE
  Veilig
  Brussel
  Leuven

  Wat onze klanten over ons te zeggen hebben

  T

  Tania Coppejans

  "Anton is super vriendelijk! Heel goede en uitgebreide uitleg gekregen in eerste gesprek! Ik was direct gerustgesteld. Een professionele aanpak! Correcte prijs, in het kort: aanrader! Last van ongedierte? Niet twijfelen, contacteer SPOT!"
  C

  Caroline Callens

  "Wij hadden vorig jaar een marter in ons dak, SPOT wist perfect wat te doen. Ze waren gemakkelijk bereikbaar en konden snel langskomen en na hun tussenkomst was het probleem weg en dit jaar geen last van marters meer."
  M

  Mattias Durnez

  "Had gebeld met SPOT om een afspraak te maken voor mogelijke houtworm op zolder en kreeg Anton aan de lijn. Gaf me meteen professioneel en duidelijk advies van op afstand en uiteindelijk bleek een bezoek op dit moment niet nodig. Wil hen langs deze weg dan ook enorm bedanken!"
  > Lees meer google reviews

  Heb je nu een insect gezien dat lijkt op een kakkerlak? Geen paniek. Neem eerst rustig de tijd om gedurende enkele dagen te evalueren of dit een blijvend fenomeen is. Een kakkerlakkenplaag bestaat uiteraard niet uit één kakkerlak, wat u soms ook leest op het internet.Kakkerlakken worden vaak verward met andere insecten. Soms zijn dit soorten die verwant zijn, zoals de bleke kakkerlak, of kevers en wantsen, zoals de Amerikaanse Bladpootwants en de Grauwe Schildwants. Al deze insecten komen het huis binnen van buiten. Ook hierover vind je info op deze pagina, dus probeer gerust even zelf te determineren waarmee je te maken hebt. Bij twijfel kunnen wij u het beste helpen aan de hand van foto’s. Plet het beestje niet, maar neem eerst een foto en stuur hem op via Whatsapp of via mail. Houd het insect bij indien mogelijk.

  Kakkerlakken herkennen

  Veel mensen verwarren kakkerlakken met kevers. Lees hier alles over de soorten kakkerlakken en de insecten waarmee ze het vaakst verward worden.

  Soorten kakkerlakken

  Er is een grote verscheidenheid aan soorten kakkerlakken. Het is dan ook een een primitief insect dat al ontzettend lang de aarde bevolkt. Slechts enkele soorten gedijen goed in menselijke omgeving en hebben terecht een status als ongedierte verworven.

  Duitse kakkerlak

  De Duitse kakkerlak (blatella germanica) heeft zijn status van huishoudelijk ongedierte niet gestolen. In de meeste gevallen bestaan kakkerlakkenplagen in België uit deze soort. Duitse kakkerlakken zijn klein (1,5 tot 2 cm), snel en beweeglijk. Ze planten het beste voort bij temperaturen tussen de 24 en 35 °C. 

  Een Duitse kakkerlak

  Een Duitse kakkerlak

  Oosterse kakkerlak 

  De oosterse kakkerlak (blatta orientalis) is een zwarte kakkerlak. Deze kakkerlak leeft vooral van organische materie in verval. Je kan ze vinden in riolen en in vochtige kelders. Ze reist minder frequent en ze plant zich minder snel voort dan de Duitse kakkerlak. In de praktijk kom je haar maar zelden tegen in België, behalve op heel warme plaatsen, zoals in een bakkerij bijvoorbeeld.

  Een oosterse kakkerlak

  Een Oosterse kakkerlak

  Grote kakkerlakken: de Amerikaanse kakkerlak en de Australische kakkerlak

  De amerikaanse en de australische kakkerlak lijken erg op elkaar. Het zijn erg grote insecten. Ze kunnen wel 4,5 centimeter groot worden. Deze twee soorten leven in tropische klimaten, dus ze komen weinig voor in onze regio.

  Periplaneta Americana: De Amerikaanse kakkerlak

  Periplaneta Americana: De Amerikaanse kakkerlak

  Periplaneta Australasiae: een Australische kakkerlak (wat kleiner dan haar Amerikaanse broertje)

  Periplaneta Australasiae: een Australische kakkerlak (wat kleiner dan haar Amerikaanse broertje)

  Bleke kakkerlak in huis

  Een bleke kakkerlak is een kakkerlak die buiten in de natuur leeft. Ze maakt deel uit van het geslacht Ectobius, de boskakkerlakken. Dit zijn niet-kosmopolitische kakkerlakken. Hun dieet is plantaardig en ze zorgen niet voor overlast in verwarmde gebouwen. Je kan een bleke kakkerlak herkennen aan haar grootte (ze is kleiner dan een duitse kakkerlak: 5 tot 13 millimeter) en aan de kleur (goudkleurig). Een volwassen exemplaar vertoont geen dubbele donkere strepen op het pronotum, zoals bij een Duitse kakkerlak wel het geval is.

  De laatste jaren komt deze soort steeds vaker voor in onze regio. Als deze kakkerlak zich in gebouwen begeeft, doet ze dat vaak omdat ze het licht opzoekt vanuit de tuin. Ze komt dan via spleetjes langs ramen en deuren het huis binnen.

  Ectobius pallidus: de bleke kakkerlak

  Ectobius pallidus: de bleke kakkerlak (een vegetarische kakkerlak)

  Bleke kakkerlak bestrijden?

  Een bleke kakkerlak kan vanwege haar plantaardig diëet geen plaag veroorzaken in gebouwen. Bestrijding met chemische middelen doet dus meer kwaad dan goed. Het binnendringen van dit insect is dus in wezen niet verschillend van een vlieg die door de woonkamer zoeft. Daar besteed je immers ook niet veel aandacht aan.

  Kakkerlak of kever: insecten die op kakkerlakken lijken

  Vooral in het najaar worden we regelmatig geconfronteerd met mensen die binnendringende insecten verkeerdelijk aanzien voor kakkerlakken. Er zijn twee specifieke soorten die vaak als de dubbelganger van de kakkerlak doorgaan: de Amerikaanse Bladpootwants en de Grauwe Schildwants. 

  Vliegende kakkerlak?

  Mensen bellen ons dan vaak op omdat ze in een korte periode regelmatig zulke insecten zien opduiken in huis. Maar geen nood, deze wantsen zijn volledig onschadelijk en ze moeten dus ook niet bestreden worden. Veel wantsen kunnen vliegen, maar een Duitse kakkerlak zal je niet zien vliegen. Zo zie je eenvoudig het verschil.

  In het najaar kruipen wantsen soms met meerdere het huis binnen langs openstaande ramen omdat ze aangetrokken zijn tot het warme huis. De temperaturen buiten dalen in die periode immers. De beste remedie hiertegen bestaat eruit om kieren aan de buitenzijde van het huis af te dichten en om gebruik te maken van horren.

  Amerikaanse bladpootwants

  De amerikaanse bladpootwants heet zo omdat ze uit Amerika afkomstig is. Het is pas vanaf 2007 dat we deze exoot in West-Europa zijn beginnen opmerken. Het is daarom logisch dat veel mensen deze soort nog niet goed herkennen, want ze leeft hier nog maar pas. Bovendien is ze met haar 2 cm een indrukwekkende verschijning. Plet ze niet, want zoals wel bij meerdere wantsensoorten het geval is, scheidt ook deze soort een onaangename geur af als ze zich bedreigd voelt.

  De bladpootwants beschikt over een aggregatieferomoon. Daarmee kunnen ze aan soortgenoten meedelen dat ze een warm plekje hebben gevonden om de winter door te komen. Dat verklaart waarom mensen hen vaak met meerdere tegelijk de woning in zien komen. In gebieden met naaldbomen kan je dit insect het vaakste aanschouwen, want ze leeft van de zaden van dennen, sparren en coniferen.

  De Amerikaanse bladpootwants

  Een Amerikaanse bladpootwants

  Grauwe schildwants

  Ook de grauwe schildwants is de laatste jaren aan een heuse opmars bezig in ons land. Net zoals de bladpootwants, komt ze al eens een huis binnen om te overwinteren. Ook voor deze wants luidt het devies: niet kwaadaardig. Je mag deze wants dus gerust buiten zetten alvorens je opnieuw overgaat naar de orde van de dag.

  Een Grauwe Schildwants

  Een Grauwe Schildwants

  Leefwijze van de kakkerlak

  Hun snelle reproductiecyclus is niet de enige reden, waarom kakkerlakken succesvol zijn in gebouwen waar mensen leven. Ook de volgende factoren dragen daartoe bij:

  • Ze zijn soms lastig te vinden. Kakkerlakken ervaren graag druk op hun exoskelet, dus ze hebben de neiging om zich in kleine kieren te verstoppen, samen met anderen. Bovendien zoeken ze donkere plaatsen op.
  • In gebouwen is er meestal voldoende voedsel en vocht aanwezig. Keukens en badkamers zijn de kamers waar je hen het snelste zult tegenkomen.
  • De afwezigheid van natuurlijke vijanden in gebouwen.
  • Resistentie tegen sommige insecticides.

  Een ander typisch kenmerk van kakkerlakken is het feit dat het nachtelijke dieren zijn. Om die reden zullen mensen hun aanwezigheid meestal opmerken, wanneer ze ‘s avonds het licht aansteken in de keuken. Bij het eerste straaltje licht maken de kakkerlakken zich zeer snel uit de voeten, terug naar hun schuilplaats. Dat geeft bewoners soms een akelig gevoel, want twee seconden geleden zag je hen nog en nu lijkt het net alsof er niets aan de hand is.

  Voortplanting kakkerlak

  Een Duitse kakkerlak kan al geslachtsrijp zijn na 50 dagen. Haar eipakketje telt 30 to 40 eitjes en die komen uit na 3 tot 6 weken. Een vrouwtje kan 7 eipakketjes dragen tijdens haar leven en haar nymphen (kleintjes) zijn op hun beurt geslachtsrijp na 50 dagen. Reken maar!

  Verschillende ontwikkellingsstadia van een Duitse kakkerlak

  Kleine kakkerlakken

  Kleine kakkerlakken worden nymphen genoemd. Nymphen zijn niet-volwassen kakkerlakken. Ze hebben nog geen vleugels en ze zijn donkerbruin van kleur, met een gouden streep in het midden van hun lijf. Ook nymphen kunnen snel lopen. Ze doorlopen zes tot zeven stadia alvorens ze volwassen worden. Na elk stadium vervelt hun exoskelet (uitwendig skelet), omdat het te klein geworden is.

  Een nymph van een Duitse kakkerlak

  Kakkerlakken opsporen

  Wanneer je op zoek gaat naar kakkerlakken kan je dat best ‘s avonds doen. Knip het licht aan rond een uur of tien en kijk aandachtig. Neem dan een zaklamp en begin jouw inspectieronde in de keuken. Onderzoek daarna de andere vochtige ruimtes: badkamer en wc’s. Speur aandachtig naar volwassen of naar jonge kakkerlakken.

  Kakkerlakken verkiezen vochtige, donkere plaatsen. Kijk met de zaklamp in de kleinste spleetjes op zo’n plaatsen: onder de vaatwas en de koelkast (en erachter als je kan), onder de gootsteen, de kookplaat, de oven en de koffiemachine. Inspecteer ook de keukenkasten. Nogmaals: 

  kijk in de kleinste kieren. Bekijk de plinten van vloer en plafond. Inspecteer ook plekken dicht bij de doorstromer of de boiler, want daar is het warm.

  Zoek ook naar andere sporen:

  Uitwerpselen kakkerlak

  Uitwerpselen van kakkerlakken worden vaak verge

  leken met koffiegruis. Je kan ze aantreffen in de hoekjes van de keukenkastjes of onder de koelkast.

  Kakkerlakken eitjes herkennen

  Kijk op dezelfde plaatsen of je eizakjes (oötheken) kan vinden. Die vindt je meestal dicht bij het nest. Ze zijn goudbruin van kleur.

  Vrouwelijke kakkerlakken met ootheken of eizakjes

  Vrouwelijke kakkerlakken met eizakjes

  Een eizakje in het achterste van een vrouwelijke kakkerlak

  Een eizakje in het achterste van een vrouwelijke kakkerlak

  Wat eten kakkerlakken

  Alvorens de bestrijding begint, elimineer je uiteraard alle zaken die het leven van kakkerlakken gemakkelijker maken, te beginnen bij het eten. Kakkerlakken zijn echte alleseters, dus dat mag je ruim interpreteren.

  • Maak keukentoestellen grondig schoon. Kakkerlakken doen zich graag tegoed aan het aangekoekte vet op de dampkap, of aan dat restje op het croque-monsieurtoestel.
  • Reinig de keukenkasten. Losse kruimels en overschotten zijn een feestmaal voor kakkerlakken.
  • Berg geopende verpakkingen vervolgens op in dichte containers van glas, plastic of in Ziploc-zakjes.
  • Neem maaltijden in één kamer.
  • Stofzuig de keukenvloer regelmatig.
  • Maak het bakje voor uw huisdier ‘s nachts leeg.
  • Gooi het vuilnis regelmatig weg en bewaar het in volledig afgesloten containers of zakken.
  • enz.

  Ook bronnen van vocht helpen kakkerlakken om te overleven. Stuur de kakkerlakken dus spreekwoordelijk de Sahara in en gun hen geen druppel:

  • Repareer lekkende kranen en leidingen.
  • Droog de lavabo’s in de keuken en in de badkamer volledig af voordat u naar bed gaat.
  • Hang natte vaatdoeken en sponzen buiten om te drogen.
  • Waterschalen voor huisdieren moeten 's nachts volledig worden gedroogd.
  • enz.

  Kakkerlakken bestrijden

  Kakkerlakken bestrijden: een hardnekkige klus

  Kakkerlakken planten snel voort en hun nesten zitten vaak verstopt. Dat maakt het erg moeilijk om kakkerlakken te bestrijden met huis- tuin- en keukenmiddelen. Een professionele plaagdierbestrijder is niet alleen goed bekend met de aard van het beestje, hij beschikt ook over het juiste gereedschap en over effectieve producten. Hij kan de volgende zaken vaak goed inschatten:

  • Is de plaag in deze woning ontstaan of zouden er zich ook elders in het gebouw problemen met kakkerlakken voordoen?
  • Zijn meerdere behandelingen nodig of niet?
  • Waar zijn er nesten van kakkerlakken?

  Zijn kakkerlakken vallen effectief?

  Vallen tegen kakkerlakken werken doorgaans goed. Maar een professionele bestrijder zal ze meestal alleen aanwenden om na een bestrijding te monitoren de tendens de goede kant uitgaat. Daarvoor zijn ze eigenlijk ook gemaakt.

  Een lijmval voor kakkerlakken

  Een lijmval voor kakkerlakken. Spectaculaire resultaten, maar een val vangt nooit alles.

  Kakkerlakken met spray verdelgen

  De meeste producten tegen kakkerlakken die verkrijgbaar zijn in de handel, zijn aerosolen of spray’s. Het zijn vaak formuleringen op basis van pyrethrines (of hun synthetische broertjes: pyrethroïden). Deze middelen werken goed tegen individuele insecten op het moment en op de plaats waar je ermee behandelt. Niettemin rekenen ze maar zelden af met het grootste probleem: de voortplanting die zich onverminderd voortzet in het nest. Bovendien hebben deze bestanddelen een irriterend en dus een verdrijvend effect. Soms verplaats je het probleem ermee, zonder het definitief op te lossen.

  Professionele bestrijding van kakkerlakken: wat zijn de kosten?

  De prijs van een kakkerlakkenbestrijding hangt meestal af van enkele factoren:

  • de grootte van de plaag en het aantal getroffen ruimtes.
  • het aantal interventies.
  • Zijn er ook problemen met kakkerlakken in aanpalende gebouwen of appartementen?

  Bij SPOT staat vragen vrij. Bel ons even op met al jouw vragen over een kakkerlakkenbestrijding. Dan maken we graag een prijsopgave voor u aan de telefoon. Alle kakkerlakkenbestrijdingen van SPOT gebeuren onder garantie van resultaat.

  Veelgestelde vragen

  Kunnen kakkerlakken vliegen?

  Duitse kakkerlakken kunnen amper vliegen. Soms bewegen ze hun vleugels hevig, maar ze stijgen amper op. Een soortgenoot, de Aziatische kakkerlak, lijkt haast als twee druppels water op de Duitse kakkerlak. Deze soort kan wel vliegen. Maar Aziatische kakkerlak zal je in België niet snel vinden.

  Komen kakkerlakken in bed?

  Kakkerlakken speuren ‘s nachts de ruimte af, op zoek naar eten. Ze worden niet bepaald aangetrokken door slapende mensen, maar het kan gerust dat een kakkerlak over het bed loopt.

  Zijn kakkerlakken gevaarlijk?

  Kakkerlakken kunnen ziektekiemen zoals Salmonella of E.coli overbrengen. Bovendien lokt hun aanwezigheid bij sommigen allergische reacties uit, zoals asthma of eczeem.

  Andere dieren

  © 2022 Spot - cookies

  Spot
  envelopephone-handsetmap-markerthumbs-upcrossmenucheckmark-circlechevron-up-circle