Bedwantsen
Bedwantsen bestrijden
Deze pagina heeft als doel om een antwoord te bieden op al uw vragen omtrent het bestrijden van bedwantsen. SPOT is gespecialiseerd in het oplossen van problemen met bedwantsen, met garantie van resultaat. Bedwantsenplagen baden vaak in een sfeer van “urban legends” en lijken volgens vele bronnen op het internet haast “onuitroeibaar”. Sommige mensen gaan een bedwantsenplaag inderdaad te lijf met beperkte kennis van het ongedierte. Het hoeft daarom niet te verbazen dat ze zo tot de conclusie komen dat bedwantsen wel negen levens moeten hebben.
Wat onze klanten te zeggen hebben
Professionele bedwantsenbestrijding nodig?
Laat hier jou gegevens achter en we bellen je terug van zodra ons volgende huisbezoek afgelopen is.
- we luisteren graag naar uw probleem, dan kunnen we even van gedachten wisselen over de oplossingen
- meteen een duidelijk idee over de kosten
Vragen staat vrij!
Contacteer ons
Informatie over bedwantsen
Slaagkansen zelf bestrijden bedwantsen
Het bestrijden van bedwantsen is inderdaad geen koud kunstje. Voor andere ongedierteproblemen kan het in principe weinig kwaad om een poging te doen het zelf te bestrijden. Bij bedwantsenbehandelingen zijn de slaagkansen echter gering. Veel mensen gaan er immers van uit dat de oplossing erin bestaat om het beste bestrijdingsmiddel te vinden. Goede bestrijdingsmiddelen, die zijn er zeker, maar het is van belang om te weten voor welk doeleinde je ze zal gebruiken. Het is vrijwel zeker dat je met één middel niet alle overlevingskansen van de bedwantsen kan verwijderen. Alle middelen hebben kwaliteiten en tekortkomingen. Vergelijk het met een koksmes en een braadpan. Je zal beide nodig hebben om een lekkere maaltijd te bereiden. Bovendien is een doorgedreven kennis van de leefwijze van dit insect heel belangrijk bij het aanvatten van een bestrijding.
Kosten van een professionele bedwantsenbestrijding
Mensen die kampen met met dit probleem, vragen zich uiteraard af wat het bestrijden van bedwantsen mag kosten. Om de prijs van een professionele bedwantsenbestrijding te bepalen, wordt er rekening gehouden met een aantal factoren:
- De grootte van de infestatie. Is de besmetting ontdekt in een vroeg of in een gevorderd stadium? Hoe groter de bedwantsenplaag, hoe groter de kans dat bedwantsen zich ook in de verdere omgeving van het bed bevinden.
- Complexiteit. Is de kamer sober ingericht of staat ze vol met spullen. Wat voor ondergrond heeft de kamer? Oud parket met veel kieren of een gladde tegelvloer? Moeten er meubels gedemonteerd worden?
- Is er verspreiding naar andere kamers (of studio’s / appartementen / hotelkamers)?
- Aantal behandelingen en nood aan opvolging. Moet de behandeling nadien nauwkeurig opgevolgd worden? Kan voor één behandeling gekozen worden, of zijn er meer dan twee nodig? (Doorgaans telt een bedwantsenbestrijding twee behandelingen)
Een bedwantsenbestrijding is een klus die nauwkeurig uitgevoerd moet worden. Daarom is een goede voorbereiding van groot belang. Als je zelf de kosten wil drukken telt dus: hoe beter een kamer voorbereid is, hoe efficiënter SPOT kan behandelen.
Bij SPOT heb je in vijf minuten een prijsraming via de telefoon. Bel ons even op, zodat we kunnen luisteren naar uw verhaal. Dan hebt u dadelijk een antwoord op al uw vragen.
Bedwantsenbestrijdingen voor hotels
Hotels worden bij problemen met bedwantsen vaak geconfronteerd met klachten van klanten. SPOT helpt professionals in de hotelbranche om bedwantsen een stap voor te zijn. In geval van infestatie, steekt SPOT een tandje bij om discreet en snel te behandelen. Getroffen kamers zijn zo slechts buiten gebruik voor een zo kort mogelijke periode.
Leefwijze van bedwantsen
De Bedwants of Cimex Lectularius leeft uitsluitend van bloed. Niettegenstaande leest men vaak dat bedwantsen wel een jaar zonder een maaltijd kunnen overleven. Hier hoort toch een kleine kanttekening bij. In de praktijk zal deze periode korter zijn (enkele maanden) en de mogelijkheid om lang te overleven zonder eten is er waarschijnlijk enkel voor volwassen bedwantsen. Jonge bedwantsen of nymfen hebben namelijk telkens een bloedmaaltijd nodig om te vervellen tot een groter stadium. Dit gebeurt 5 keer in het leven van een bedwants. Daarna zijn bedwantsen geslachtsrijp.
Een vrouwtje kan wel een handvol eitjes per dag leggen. Onder de juiste omstandigheden breidt een bedwantsenprobleem zich dus gestaag uit.
Elke vijf tot zeven dagen nemen bedwantsen een bloedmaaltijd. Als ze daarmee klaar zijn, of als ze licht opmerken, keren ze terug naar hun verstopplaats. Schuw zijn van het licht, dat komt hen goed van pas. Aan een bed dat besmet is met bedwantsen zie je op het eerste gezicht eigenlijk helemaal niets, want bedwantsen nesten graag samen op donkere plaatsen. Zo kunnen ze makkelijker een soortgenoot vinden om mee voort te planten en zo drogen ze minder makkelijk uit.
Hoe moet je bedwantsenbeten behandelen?
We krijgen té vaak telefoon van mensen die insectenbeten hebben en bang zijn dat ze met bedwantsen kampen. Bent u in deze situatie? Lees hier dan alles over beten als indicator voor een bedwantsenprobleem en over hoe u hen kunt behandelen.
Bedwantsenbeten als aanwijzing van een plaag
Insectenbeten maken vaak deel uit van de klachten, waarmee mensen ons opbellen. Hierover willen we enkele zaken in perspectief plaatsen.
Zijn de beten uw enige aanwijzing?
Of bent u ook op bedwantsen gebotst tijdens een zoektocht in de kamer of in het bed? Een insectenbeet is een allergische reactie op de substantie die een bedwants (of een mug) injecteert, alvorens ze bloed gaat zuigen. Een allergische reactie is individueel. Denk maar aan een wespensteek: de meeste mensen hebben last van een zwelling, maar sommigen hebben hiervoor medische hulp nodig. Dat wil zeggen dat het zelfs voor een dokter of voor een dermatoloog moeilijk is om vast te stellen van welk insect een beet afkomstig is. Bij bedwantsen wordt vaak gezegd dat beten in een lijntje, dicht bij elkaar staan. Dat kan, want een bedwants is een kruipend insect dat vaak meerdere keren steekt tijdens een bloedmaaltijd. Maar dat is daarom niet altijd het geval. Kortom: denkt u al met zekerheid te weten dat uw insectenbeten van bedwantsen afkomstig zijn? Zet misschien een stapje terug. Waarop baseert u zich? Hoofdpijn hebben is als symptoom nog geen reden om aan te nemen dat u lijdt aan een hersentumor. Vermoedt u nog steeds bedwantsen? Lees hier hoe u bedwansten kan opsporen en ga op zoek!
Heeft u last van veel beten van de ene dag op de andere (is het acuut)?
Dit is niet van bedwantsen. Om veel beten te krijgen, zijn er veel bedwantsen nodig. Om veel bedwantsen te krijgen, moet een populatie zich kunnen voeden en vermenigvuldigen. Een ochtend met veel beten zou voorafgegaan zijn door weken of maanden met minder beten (en geleidelijk meer). De huid is een complex orgaan. Ze kent veel aandoeningen en wij zijn geen dermatologen. U hebt geen bedwantsen gevonden, maar u hebt wel last van uw huid? Raadpleeg een arts in dat geval.
Hebt u bovenstaande gelezen? Twijfelt u nog? Aarzel niet om ons te contacteren.
Waar bijten bedwantsen? Hoe komen bedwantsen tot bij jou?
Aangezien een bedwants zich al kruipend verplaatst, is de plaats waar ze steekt hier afhankelijk van. Soms vormen de beten clusters op kleine afstand van elkaar, maar lang niet altijd. Ervan uit gaan dat enkele insectenbeten op een rij wel zeker van een bedwants moeten zijn, is daarom geen waardevolle aanname. Mensen worden frequent gebeten in de hals, op de onderbuik of op de benen, omdat het lichaam daar niet altijd bedekt is tijdens het slapen.
Bedwantsen kunnen een gastheer lokaliseren via CO2 (die hij uitademt), lichaamswarmte en vochtigheid. Maar de zoektocht verloopt ook deels willekeurig: bedwantsen lopen willekeurig rond tot ze iets opmerken. Als een plaats consequent beslapen wordt, nestelen bedwantsen zich op een zo kort mogelijke afstand, verborgen in kieren. Zo’n plaats is meestal een bed, maar dat kan ook een zetel zijn of bijvoorbeeld de cabine van een truckchauffeur. Als het maar een plaats is waar mensen lange tijd inactief zijn.
Beten van bedwantsen behandelen
Beten van bedwantsen kan u behandelen op dezelfde wijze als andere insectenbeten.
In de eerste plaats kan een oraal antihistaminicum soelaas bieden. Dit onderdrukt de reactie van het immuunsysteem, zodat de zwelling en het jeuken verminderen. Vraag advies aan je arts of apotheker. Bij een ernstige plaatselijke reacties kan je arts ook oraal cortisone voorschrijven.
Jeukwerende en pijnstillende zalven raden we niet aan. Hun effect is niet bewezen. Vaak overstemt het branderige gevoel de jeuk of is het effect eerder psychologisch van aard.
Hoe krijg je bedwantsen
Bedwantsen zijn kosmopolitische insecten. Dat wil zeggen dat ze over de hele wereld voorkomen. Dat komt omdat hun maaltijd overal ter wereld voorkomt: bloed van mensen. Bedwantsen komen nooit via het raam een huis of een hotel binnengewandeld. Ze leven bij mensen en verspreiden zich door toedoen van mensen. Bedwantsen zorgen voor nieuwe infestaties via deze wegen:
- Bedwantsen of eitjes worden per ongeluk meegenomen in persoonlijke spullen of bagage. U gaat slapen in een hotel en neemt er mee naar huis of een kennis komt logeren bij u.
- Meubels uit een besmette kamer komen in een nieuwe kamer terecht. U schaft zich bijvoorbeeld een tweedehands nachtkastje aan, waaronder zich bedwantsen verschuilen.
- Migratie: Er bevindt zich een infestatie nabij. Bedwantsen uit een studio boven of onder de uwe komen door de technische koker in uw woning terecht. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij substantiële besmettingen, waarbij de gastheer verdwijnt. Er wordt niet meer geslapen in een ruimte, waardoor de zoekactiviteit van de insecten in de richting van andere ruimtes vergroot.
Problemen met bedwantsen zijn niet het gevolg van gebrekkige hygiëne. Iemand die zeer net en ordelijk is, gaat ook soms op reis, slaapt ook in een bed en beschikt ook over bloed dat bedwantsen lekker vinden.
Bedwantsen kunnen zich in de geglobaliseerde wereld van de eenentwintigste eeuw goed handhaven door het vrije verkeer van mensen en goederen. Plaatsen waar mensen slapen worden bovendien beter verwarmd dan vroeger. Zo zijn bedwantsen een ongedierte van alle seizoenen geworden.
Bedwantsen: enkel op de matras?
We merken dat mensen bedwantsen vaak onmiddellijk associëren met de matras van het bed. Ze stellen dan vragen zoals: “kruipen de insecten in de matras?” Deze gedachtegang komt misschien van wat ze weten over huisstofmijt. Maar terwijl het mogelijk is om bedwantsen in de naden van een matras te vinden, is de kans vaak groter dat je ze aantreft in het bed of op de lattenbodem. Bedwantsen houden van kieren en spleten waar ze rustig kunnen vertoeven. En als je het beddengoed regelmatig vervangt, is een matras een slechtere schuilplaats dan pakweg de lattenbodem.
Anti-bedwants matrashoezen
Er bestaan matrashoezen die matrassen beschermen tegen infestatie. Dat wil niet zeggen dat ze een bedwantsenplaag zullen oplossen. Hun werking bestaat eruit gebruik te maken van een gladde stof, zonder naden. Hier zullen bedwantsen niet graag op nestelen en ze zullen er geen eitjes op leggen. Als een groot deel van de besmetting andere delen van de kamer of in onderdelen van het bed zit, ben je met zo’n matrashoes dus niets.
Bedwantsen in huis
Bedwantsen worden meestal in het bed aangetroffen, maar soms worden er ook aangetroffen in andere meubilair, zoals zetels of meubels die aan de bedrand staan: nachtkastjes, kleerkasten, enz. Ook plinten, stopcontacten, schakelaars, kaders, posters zijn plaatsen waar je ze soms kan vinden.
Bedwantsen in bed
Bedwantsen hebben hun naam uiteraard niet gestolen. Bij een vermoeden van bedwantsen is het bed met uitstek de meest waarschijnlijke plaats waar je hen zal vinden. Bekijk daarbij niet enkel de matras, maar ook het bedframe, de poten en de lattenbodem. Start bij het bed en zoek gaandeweg verder van het bed.
Bedwantsen opsporen
Stront aan de knikker! Om bedwantsen succesvol op te sporen, kan je je in de eerste plaats best laten leiden door hun uitwerpselen. Zoals al vermeld, verstoppen bedwantsen zich in kleine spleetjes. Soms doen ze dit zo vakkundig, dat je ze pas kan vinden als je delen van een bed of een meubelstuk gaat demonteren. Hun uitwerpselen verstoppen ze vaak minder goed. Een meerderheid van is vaak te vinden in de nestplaatsen, maar ze worden ook achtergelaten op andere plaatsen. Ze zien er uit zoals uitwerpselen van andere insecten: kleine zwarte puntjes. Zoek hiernaar in de eerste plaats. Als je denkt een uitwerpsel gevonden te hebben, maak je vinger nat en wrijf er dan over. Lost het puntje op? Bloed is oplosbaar in water. Dit is mogelijks verteerd bloed van een bedwants. Vieze gedachte? Inderdaad!
Op de plekken waar je de meeste uitwerpselen vindt, kan je verder zoeken in kleine kieren. De uitwerpselen verraden waar er activiteit is, dus daar kan je nauwkeuriger zoeken. Wees niet te beroerd om iets te demonteren. Zelfs wij staan er soms van te kijken hoe goed bedwantsen zich kunnen verstoppen.Wie zoekt die vindt. Om dit nest te vinden moest het bed in kwestie volledig gedemonteerd worden.
Op jouw zoektocht door het bed, wijd extra aandacht aan oppervlakken uit onbehandeld hout. Dat wil zeggen: hout dat niet gevernist, gelakt of geschilderd is. Bedwantsen houden van textiel en hout, want daar kunnen ze zich goed aan vasthouden en daarop hechten ook de eitjes goed aan.
Heb je één van de onderstaande beestjes gevonden?
Dit is een tapijtkever als kever en als larve (in zijn jeugd, laat ons zeggen). Tapijtkevers zijn textielaantasters. Ze leven van stof dat zich ophoopt in woonhuizen. Ook onder en achter jouw bed kunnen ze dus leven van dat stof. Tapijtkevers moeten niet bestreden worden. Ze vertellen je hooguit dat het tijd is voor een grondige beurt met de stofzuiger.
Hoe groot zijn bedwantsen
Volwassen bedwantsen zijn ongeveer 4 tot 5 millimeter groot. Deze kan je dus eenvoudig zien met het blote oog - zij het niet dat ze meesters zijn in verstoppertje spelen. Jongere bedwantsen (nymphen) zijn kleiner. Eitjes kunnen een millimeter lang zijn, maar ze zijn veel smaller dan ze lang zijn. Eitjes zijn meestal moeilijk te herkennen door iemand die ze voorheen nog niet gezien heeft.
Waar zitten bedwantsen verstopt?
Bedwantsen zijn kruipende insecten. Ze genieten dus niet van een even eenvoudige toegang tot jouw slapende lichaam zoals een mug die heeft. Die kan vanuit gelijk waar naar jou toe vliegen en ze verplaatst zich bovendien relatief snel. Bedwantsen gaan zich dus meestal verstoppen in donkere kieren, op een zo kort mogelijke afstand van de gastheer. Als je met een matras op de grond slaapt, zullen ze zich dus misschien verstoppen in een plint van het parket. Als je een bed met poten hebt, Zullen ze zich de moeite besparen om telkens op zoek te gaan naar een bedpoot. De binnenkant van het bedframe of de lattenbodem worden hierdoor een betere optie. Het varieert altijd. Staat het bed tegen de muur of niet? Is er een beddenhoofd? Staan er andere meubels tegen het bed?
Veelgestelde vragen
Zijn bedwantsen gevaarlijk voor mijn huisdieren?
Bedwantsen zijn geëvolueerd om te overleven op bloed van mensen. Indien een bedwants zich moet voeden met bloed van een andere gastheer, kan dit maar tijdelijk.
Beten van bedwantsen, vlooien of uitslag door de processierups?
In de zomer bellen mensen ons meer en meer met verhalen over insectenbeten waarvoor ze geen verklaring hebben. Soms is dit van de processierups, bijvoorbeeld wanneer je een fietstocht hebt gemaakt langs bomen met rupsenpopulaties. Daar krijg je acuut veel uitslag van. Vaak gaat dit gepaard met een branderige keel en ogen. Vlooienbeten doen zich dan weer vaak op de onderbenen voor. Vlooienbeten zijn waarschijnlijker als je een hond of een kat hebt.
Kunnen bedwantsen ziektes overdragen?
Nee. Bedwantsen zijn een ontzettend vervelend ongedierte, maar ze zijn geen ziekteverwekkers. Hun beten zijn een allergische reactie.