Last van ongedierte?
Zelf ongedierte bestrijden
Aan de telefoon stellen veel klanten ons de vraag “vanaf wanneer moet ik een ongediertebestrijder laten komen?”. Het eerlijke antwoord daarop is: “Dat moet u zelf kiezen.” Sommige mensen die contact met ons opnemen schreeuwen moord en brand bij het kleinste vermoeden van ongedierte, waar anderen met flinke tegenzin beroep doen op ons omdat ze hier ten langen leste tot verplicht worden (door een bevelschrift van de gemeente of van de syndicus bijvoorbeeld). Kortom, ons antwoord op die vraag doet er in feite niet veel toe.
Of u iemand wenst in te schakelen, dat kan u altijd het beste zelf inschatten. Geloof het of niet, maar uit uw getuigenis kunnen we niet altijd opmaken wat de omvang van een ongedierteplaag precies is. Hoe bekwaam u bent, dat weten wij uiteraard evenmin.Los daarvan hebben we hier uiteraard wel een mening over. Sommige dingen kan je beter uit handen geven. De bestrijding van bedwantsen is daar een voorbeeld van. We komen te vaak in contact met mensen, nadat ze veel vergeefse pogingen ondernomen hebben. Dikwijls hebben ze hun halve hebben en houden al naar het containerpark gedragen en blijken hun nieuwe meubelen na enkele maanden ook geïnfesteerd. Iedereen verdient een goede nachtrust. Uw slaagkansen bij bestrijding zijn gering. Bespaar u geld, tijd en kopzorgen. Bel ons, we komen gratis kijken.
Ook bij andere soorten ongedierte is het soms moeilijk om bestrijding tot een goed einde te brengen.
- Voor kakkerlakken zijn er jammer genoeg geen effectieve producten in de reguliere handel te vinden. Bovendien is het een insect dat in nesten leeft, dus het lokaliseren van het ongedierte is hierbij belangrijk.
- U kan er zelf misschien in slagen om één of meerdere ratten te vangen, maar ratten zijn sluw en ze maken het je soms knap lastig. Wil je gif gebruiken? Dat is mogelijk. Maar denk aan de consequenties. Kan je uitsluiten dat andere dieren of kinderen gevaar lopen? Een rat kiest niet waar ze dood zal gaan. Bestaat de kans op een kadaver in een onbereikbare plaats?
- Houtworm kan je in sommige gevallen zelf bestrijden, maar een analyse van een expert is belangrijk. Zo ken je ook de oorzaak van de aantasting.
Marterproblemen zijn voor ons altijd een leuke uitdaging, dus voor jou zijn ze dat zeker! - Het bestrijden van een wespennest is niet zo moeilijk. Maar beschik je over bescherming? Ben je allergisch? Dat weet je spijtig genoeg niet op voorhand.
Hoe kan je ongedierte voorkomen?
Mensen zouden van ons soms graag weten wat de beste manieren zijn om ongedierte te voorkomen. “Wat werkt het beste om ongedierte te verjagen?”, voegen ze daar dan aan toe. Zonder het te beseffen zitten ze met dit denkpatroon van in den beginne al op een verkeerd spoor. Om ongedierte geen kans te geven, moet je de vraag net omdraaien. “Wat trekt ongedierte hier aan?”.
Probeer af te stappen van de redenering dat je het slachtoffer bent van een willekeurige indringer of van een toevallige infestatie. In welk opzicht is het net logisch dat dit dier daar leeft en datgene doet, wat jij als hinderlijk ervaart? Het ondervindt waarschijnlijk veel voordelen van de levensomstandigheden die het in de omgeving van mensen vindt. Levende wezens willen voldoen aan hun primaire fysieke behoeftes: ademen, eten, drinken, slapen, zich voortplanten en het vinden van een warme en veilige schuilplaats. Als je ongedierte wil voorkomen of bestrijden, zal je datgene wat het komt zoeken moeten elimineren of beperken (bijvoorbeeld eten of vuilnis). Dat begint altijd bij kennis van de leefwijze van het dier in kwestie. Wie zoekt naar bestrijdingsmiddelen en -methodes, alvorens even halt te houden op de Wikipedia-pagina van het ongedierte, neemt dus een valse start.
Wie is verantwoordelijk voor een ongedierteprobleem?
De vraag is dus telkens wat aan de grondslag ligt van elk ongedierteprobleem: slecht onderhoud of de gebrekkige staat van de woning. Neem nu een stadskelder met een rattenprobleem. Wanneer ratten de woning binnendringen via verluchtingsgaten in de kelder of via een open riool, dan is het redelijk om te vragen dat de eigenaar werk maakt van knaagdierenwering aan de woning. Maar wanneer een huurder de achterdeur van die kelder vaak open laat voor zijn huisdier en als hij de binnengedrongen knaagdieren voor een tijdje niet bestrijdt of als er vuilzakken in de kelder staan, dan mogen we spreken van gebrekkig onderhoud.
Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat ongedierteproblemen uiteenlopende oorzaken kunnen hebben, naargelang de soort en de context. Een bedwantsenprobleem kan je zelf veroorzaakt hebben, door een besmetting nietsvermoedend mee te nemen na een overnachting. Maar het kan evengoed van een aanpalende studio komen of het ongedierte was al aanwezig op het moment, waarop je de woning betrokken hebt.
Of het nu aan de huurder of de verhuurder is om een oplossing te zoeken voor ongedierte in een woning, één ding is zeker: wanneer hierover in conflict gegaan wordt, verliezen vaak beide partijen. Naar elkaar wijzen verspilt kostbare tijd. Je zal zien: de natuur gaat ondertussen lekker haar gang. Het resultaat is vaak dat zowel huurder en verhuurder er beide van wakker liggen. De één kan de slaap niet kan vatten omwille van knagende geluiden en de ander van een knagend geweten of van mogelijke schade aan zijn eigendom. Werk samen! Dat loont in het leven meestal het beste.
Bron: Wonen Vlaanderen
Wat is de prijs van ongediertebestrijding?
De kosten van onze interventies hangen af van enkele factoren: de ongediertesoort, de omvang van de plaag, het aantal interventies en de gebruikte methode (d.w.z. de werkuren en producten die daarmee gepaard gaan). Voor de meeste bestrijdingen wordt er ook een garantieperiode voorzien, dus die telt ook mee.
- Welk ongedierte? Het verwijderen van een wespennest is een korte interventie met eenvoudige producten, terwijl een bedwantsenbestrijding veel voorbereiding, goede communicatie, heel wat arbeidsuren, dure producten, nabehandeling en opvolging vraagt.
- Het spreekt voor zich dat de omvang van een ongedierteprobleem een grote impact heeft op de bestrijding. Een oplossing impliceert altijd een reductie tot nul. Hoe meer ongedierte, hoe groter het karwei dus.
- Aantal interventies. Onze methodes doelen erop om bestrijdingen zo voorspelbaar mogelijk te laten verlopen, maar ongedierte bestrijden is werken met dieren. Een aspect van onvoorspelbaarheid maakt dus altijd deel uit van onze job. Opvolgingsinterventies zijn dus regelmatig nodig om de zaken terug te krijgen zoals ze voorheen waren.
- Sommige methodes vragen meer persoonlijke bescherming, meer arbeidsuren en grotere toestellen dan andere. Bijvoorbeeld het injecteren van balken van een dakschrijnwerk tegen boktor.