Resultaat gegarandeerd
Veilig
Brussel
Leuven
We speak NL/FR/EN/DE
Contacteer mij

Zilvervisjes

Zilvervisjes bestrijden: zelf doen of professionele bestrijding?

Als je last hebt van zilvervisjes in huis, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar de meest effectieve bestrijdingsmethode. In de handel vind je zilvervisjesvallen of spray om ze mee te verdelgen. Je kan zilvervisjes ook bestrijden met een lokdoos. Deze methodes zijn echter niet altijd effectief. Niets helpt? Dan kom je op deze pagina te weten wat de oorzaken van problemen met zilvervisjes zijn, welke levensomstandigheden ze opzoeken en wat ze graag eten. Zilvervisjes bestrijden met succes, dat begint immers precies bij deze zaken. Laat je liever een professional aan het werk? Bel SPOT!


  < Bekijk andere dieren
  Resultaat gegarandeerd
  Corona-proof
  We speak NL/FR/EN/DE
  Veilig
  Brussel
  Leuven

  Wat onze klanten over ons te zeggen hebben

  T

  Tania Coppejans

  "Anton is super vriendelijk! Heel goede en uitgebreide uitleg gekregen in eerste gesprek! Ik was direct gerustgesteld. Een professionele aanpak! Correcte prijs, in het kort: aanrader! Last van ongedierte? Niet twijfelen, contacteer SPOT!"
  C

  Caroline Callens

  "Wij hadden vorig jaar een marter in ons dak, SPOT wist perfect wat te doen. Ze waren gemakkelijk bereikbaar en konden snel langskomen en na hun tussenkomst was het probleem weg en dit jaar geen last van marters meer."
  M

  Mattias Durnez

  "Had gebeld met SPOT om een afspraak te maken voor mogelijke houtworm op zolder en kreeg Anton aan de lijn. Gaf me meteen professioneel en duidelijk advies van op afstand en uiteindelijk bleek een bezoek op dit moment niet nodig. Wil hen langs deze weg dan ook enorm bedanken!"
  > Lees meer google reviews

  Zilvervisjes hebben hun naam te danken aan hun kleur en aan de zwiepende bewegingen van hun achterlijf, wanneer ze snel lopen. Zilvervisjes zijn kleine, vleugelloze insecten en ze worden 1 tot 2.5 cm groot. Het zijn vlugge, lenige diertjes, die zich zonder enige problemen uit de voeten maken voor jou of voor andere geleedpotigen die jacht op hen maken, zoals oorwormen, duizendpoten en spinnen. Samen met springstaarten behoren ze tot de meest primitieve insecten. Lees hier alles over hoe zilvervisjes leven, wat ze eten en hoe je ze kan bestrijden.

  Een volwassen zilvervisje

  Ovenvisjes of papiervisjes bestrijden

  Het zilvervisje (Lepisma Saccharinum) heeft nog twee broertjes: het ovenvisje (Thermobia Domestica) en het papiervisje (Ctenolepisma Longicaudatum). Ovenvisjes houden van erg warme temperaturen en papiervisjes zijn het grootste van de drie. Omwille van de voorkeur voor warme temperaturen, komt het ovenvisje minder voor in Belgische huizen. Aangezien de ecologie en de bestrijding van deze insectengroep nagenoeg gelijk loopt, hebben we het op deze pagina over zilvervisjes.

  Een ovenvisje

  Een ovenvisje

  Een papiervisje

  Een papiervisje

  Zilvervisjes in huis

  In woonhuizen of appartementen slaan zilvervisjes hun kamp meestal op in badkamers, toiletten, bergruimtes, keukens en kelders. Sommige mensen vertellen ons zelfs dat ze last hebben van zilvervisjes in bed.

  Zilvervisjes: oorzaken

  Deze dekselse insecten vertoeven graag in gebouwen omdat ze er plekken vinden die ze leuk vinden en omdat er iets te eten valt. Bovendien is een te hoge vochtigheidsgraad in gebouwen bevorderlijk voor zilvervisjes.

  Waar leven zilvervisjes?

  Zilvervisjes zijn kosmopolitische insecten. Dat wil zeggen dat ze, net zoals kakkerlakken of bedwantsen, overal ter wereld leven, als ze maar een geschikte habitat vinden. Voorkomen dat zilvervisjes je huis of appartement binnendringen is helaas erg moeilijk. Daarom is het belangrijk om te weten welke leefomgevingen zilvervisjes in de kaart spelen. Dat bepaalt namelijk of infestaties groter worden. Om te beginnen houden ze van donkere en vochtige ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid van 75% à 95%. Dat is… nogal vochtig! In zekere zin duidt de aanwezigheid van zilvervisjes er dus op dat sommige ruimtes in het huis aan de vochtige kant zijn, en dat ze best wat beter verlucht worden.

  Op de koop toe verschuilen ze zich graag in kleine spleetjes, bijvoorbeeld onder een plint of onder de deurstijl. Zilvervisjes worden daarom in het Frans “lucifuge” genoemd; ze vluchten weg van het licht. In kieren en spleetjes stapelt stof zich bovendien gemakkelijk op. Zo komt hun voeding per definitie gemakkelijk terecht in hun schuilplaatsen. 

  Ten derde houden zilvervisjes van warmte. Vaak zijn het mensen met vloerverwarming die ons om hulp vragen. Houd in het achterhoofd dat insecten koudbloedige dieren zijn. Dat wil zeggen dat ze traag ontwikkelen en weinig actief zijn bij koude en dat ze een snelle, actieve cyclus vertonen bij warmte.

  Zilvervisjes in huis hebben meerdere oorzaken

  Wat eten zilvervisjes?

  Als het op voedsel aankomt, zijn zilvervisjes vindingrijk. Ze overleven voornamelijk op polysacchariden (of noem het koolhydraten, enkelvoudige en complexe suikers, zetmelen, ...) en wat proteïnen. Bovendien kunnen ze cellulose zelf verteren. Dat zit onder andere in hout en in kleding uit katoen of viscose. Reken daarom alvast het volgende lijstje maar bij hun favoriete kost: de bindingen van boeken, sommige tapijten, lijm (achter het behangpapier bv.), haar (dat je huisdier verliest bv.), papier, suiker, dode huidcellen (wees er maar zeker van dat ze die vinden in jouw badkamer), linnen of zijde en zelfs andere dode insecten of hun eigen vervellingen. Zilvervisjes hebben niet zo'n sterke kaken zoals andere insecten (mieren bijvoorbeeld). Ze schrapen ermee over oppervlakken. Voorwerpen uit papier krijgen zo na verloop van tijd kleine gaatjes.

  De mond van een zilvervisje (Wat eten zilvervisjes?)

  Moeten zilvervisjes drinken?

  Zo zie je maar: zilvervisjes zijn echte alleseters. Maar dorstig zijn ze net niet. Drinken is voor een zilvervisje niet levensnoodzakelijk. Het kan voldoende vocht opnemen uit zijn voeding en uit de lucht (bij minimaal 60% relatieve luchtvochtigheid). Een hoge luchtvochtigheid werkt deze insecten dus in de hand.

  De laatste jaren zijn de oproepen voor zilvervisjes bij ons altijd maar toegenomen. Vooral bewoners van nieuwe huizen en appartementsgebouwen worden met deze beestjes geconfronteerd. Met de tendens om meer luchtdicht en geïsoleerd te gaan bouwen, zijn de levensomstandigheden voor deze soort erop vooruitgegaan. Vooral in nieuwe appartementsgebouwen, waar de badkamer, het toilet en de wasruimte vaak aansluiten op technische kokers, verplaatsen zilvervisjes zich soms van de ene woning naar de andere. Daarenboven liggen deze kamers in moderne gebouwen vaak “ingekapseld”. Daarmee bedoelen we: aan de binnenkant van het gebouw, zonder ramen, maar aangesloten op een ventilatiesysteem. Paradoxaal genoeg krijgen we uit dit soort gebouwen regelmatig oproepen in de winter. Dan houden mensen vaak ramen en deuren dicht om de warmte binnen te houden, maar daarmee dus ook de vochtigheid.

  Het kopje van een zilvervisje

  Zilvervisjes bestrijden

  “Dweilen met de kraan open”. Een mooi spreekwoord om in het achterhoofd te houden, bij het bestrijden van eender welk ongedierte, ook bij zilvervisjes dus. Wees er zeker van dat je de spreekwoordelijke kraan dichtdraait alvorens je zilvervisjes actief gaat bestrijden.

  Wees een slechte gastheer

  • Om zilvervisjes te voorkomen, moeten kelders, wasruimtes en badkamers - vooral douchecabines - schoon, droog en liefst ook koel worden gehouden. 
  • Huishoudelijk stof is een belangrijke bron van voedsel, dus vaak stofzuigen is onontbeerlijk.
  • Vul kieren rond leidingen en buizen met kit. 
  • Zilvervisjes hebben veel vocht nodig, dus goed ventileren kan helpen om problemen met zilvervisjes onder controle te krijgen. 
  • In gesloten ruimtes kan het gebruik van ontvochtigers soelaas bieden. 
  • Een verzameling tijdschriften, kranten en boeken kunnen soms voedsel en een schuilplaats bieden. Voedsel bewaar je best in afgesloten containers.

  Zilvervisjes zelf bestrijden

  Aangezien zilvervisjes nachtelijke dieren zijn, zie je ze meestal niet. Als je overdag een zilvervisje ziet, kan je er zeker van zijn dat het beestje niet alleen is. Lees daarom hier wat je kan doen tegen zilvervisjes:

  Zilvervisjesvallen

  Om plagen op te sporen en in de gaten te houden, gebruik je lijmvallen voor zilvervisjes. U kunt ook kleine, glazen potjes gebruiken die aan de buitenkant zijn afgedekt met afplaktape. De insecten klimmen op de buitenkant en ze vallen vervolgens in de potjes, zonder er terug uit te kunnen klimmen. Plaats deze vallen in hoeken en langs randen waar het waarschijnlijk is dat ze gaan foerageren. Maar u zal een arendsoog nodig hebben. Omdat zilvervisjes lange afstanden kunnen afleggen tijdens het zoeken naar voedsel, kan het moeilijk zijn om de besmettingsbron te lokaliseren.

  Een lijmval voor zilvervisjes

  Een lijmval voor zilvervisjes

  Zilvervisjes verdelgen met spray

  Zilvervisjes bestrijden met spray is meestal niet zo’n goed idee. De meeste producten tegen zilvervisjes die verkrijgbaar zijn in de handel, zijn aerosolen of spray’s. Het zijn vaak formuleringen op basis van pyrethrines (of hun synthetische broertjes: pyrethroïden). Deze middelen werken goed tegen individuele insecten op het moment en op de plaats waar je ermee behandelt. Niettemin rekenen ze maar zelden af met het grootste probleem: de voortplanting die zich voortzet in het nest. Bovendien hebben deze bestanddelen een irriterend en dus een verdrijvend effect. Soms verplaats je het probleem ermee, zonder het definitief op te lossen.

  Lokdoos voor zilvervisjes

  Lokdozen werken volgens het juiste principe: Zilvervisjes de geconsumeerde insecticide mee te laten terugnemen naar het nest. Ze kunnen effectief zijn bij kleine hoeveelheden, maar ze schieten ook vaak tekort. Bovendien is een juiste plaatsing belangrijk.

  Een zilvervisje (zijaanzicht)

  Professionele zilvervisjesbestrijding

  Een professionele bestrijding tegen zilvervisjes van SPOT gebeurt altijd onder garantie van resultaat. Een ervaren plaagdierbestrijder beschikt over professionele middelen, die hun doel niet missen. Bovendien kan hij ervoor zorgen dat de bestrijding veilig uitgevoerd wordt, met respect voor het milieu. Bel ons gerust even op met al uw vragen over de oplossingen voor problemen met zilvervisjes.

   

  Veelgestelde vragen

  Hoe oud kan een zilvervisje worden?

  Een zilvervisje kan drie jaar oud worden.

  Kunnen zilvervisjes bijten?

  Zilvervisjes hebben kaken waarmee ze bijvoorbeeld door behangpapier kunnen eten, maar die zijn niet bijzonder sterk. Zilvervisjes bijten geen mensen en het is ook niet geweten dat ze een vector voor ziektes zouden zijn.

  Groeit de aanwezigheid van zilvervisjes altijd uit tot een plaag?

  In sommige gevallen wel, maar lang niet altijd. Zilvervisjes zijn meestal aanwezig, voor zover ze gunstige levensomstandigheden aantreffen. Vinden ze bij jou voeding, warmte, een hoge luchtvochtigheid en voldoende schuilplaatsen? Dan kunnen ze zich vermeerderen.

  Andere dieren

  © 2022 Spot - cookies

  Spot
  envelopephone-handsetmap-markerthumbs-upcrossmenucheckmark-circlechevron-up-circle