Mollen
SPOT bestrijdt mollen met garantie op succes. Een mol graaft zich dwars door jouw tuin om wormen te kunnen vangen in zijn gangen, met veel schade in het gazon tot gevolg. Neem vandaag contact op met ons voor een mollenvrije tuin of neem even de tijd om zelf een betere mollenvanger te worden. Dat doe je met onze tips op deze pagina.
Tania Coppejans
Caroline Callens
Mattias Durnez
Een mollenplaag voorkomen is beter dan ze te genezen. Een horizontaal mollennet onder je grasmat of een verticaal mollengaas op het uiteinde van je gazon zijn met stip de meest doortastende manieren om molshopen voor eeuwig uit jouw gras te bannen. Deze oplossing is erg arbeidsintensief, dus ze is vooral te overwegen bij de (her)aanleg van een tuin.
Wanneer een mol zich nu zonder jouw toestemming op je grondgebied begeeft, is het dan verstandig deze mol te verjagen? In theorie een fijn idee, maar in de praktijk vaak een ander paar mouwen. Veel mensen gaan mollen te lijf met geur of geluid. Sommigen leggen dan mottenballen of knoflook in zijn gangen om de mol te verdrijven. Anderen zoeken hun toevlucht tot een mollenverjager die ultrasone geluiden uitzendt of op het trucje met de omgekeerde plastic flessen. Net zoals bij pakweg knaagdieren is succes niet uitgesloten, maar het zijn zelden effectieve methodes om mollen weg te jagen. Onaangename geuren kan een mol immers vermijden door een gang dicht te gooien en bij geluid ontstaat gewenning. Dan kan je je tenslotte nog afvragen of het zicht op je tuin er met een grasmat vol plastic flessen nu echt op vooruit is gegaan. Helaas, jouw gazon is en blijft de ideale biotoop voor een mol!
Een van de meest betrouwbare methodes is het plaatsen van een mollenklem. Professionele mollenvangers vangen hier al jaren mollen mee. Soms zijn de eenvoudigste middelen de beste. Wees uiteraard indachtig dat je kans op succes eerder afhankelijk is van jouw kunde, dan van het gebruik van de klem. Een scalpel maakt van jou immers nog geen chirurg. Leer daarom hoe je een mol kan vangen met onze tips.
Een professionele mollenvanger zal vaak werken met mollenklemmen. Hij kan hiervoor immers rekenen op jaren ervaring. Een andere methode die vaak aangewend wordt is het bestrijden van mollen door middel van koolstofmonoxide (CO). Met een speciale machine om mollen te verdelgen wordt het gas in het gangenstelsel gestuwd en wordt je tuin zo in één interventie mollenvrij gemaakt.
Een mol gaan bestrijden met muizen- of rattenvergif is geen goed idee. Deze gifsoorten zijn immers ontwikkeld voor knaagdieren en een mol zal hierin weinig interesse tonen. Bovendien is het vaak moeilijk om het gif achteraf te recupereren. Rookpatronen op basis van carbide (ook wel eens carbure of carbuur genoemd) werken al wat beter, maar het is vaak moeilijk om het gas diep genoeg het gangenstelsel in te stuwen. Vaak graaft de mol tijdelijk wat dieper.
Afgaande op het aantal molshopen, lijkt het vaak alsof je te maken hebt met een ware invasie van mollen. In werkelijkheid zijn mollen eerder solitaire dieren, maar ze gebruiken wel soms elkaars gangen. Voorkom dus dat een mol veel gangen kan graven om te beginnen. In het voorjaar is het paartijd, dus dan vang je er soms twee of meer. Mannetjes leggen dan grotere afstanden af, op zoek naar een wijfje. In het najaar zoeken jonge mollen een eigen territorium, dus dan is er ook best veel migratie. In de winter graven mollen wat dieper en in de zomer zoeken mollen plekken op die goed tegen de droogte kunnen. Een grasveld droogt namelijk snel uit bij hitte.