Resultaat gegarandeerd
Veilig
Brussel
Leuven
We speak NL/FR/EN/DE
Contacteer mij
Resultaat gegarandeerd
Corona-proof
We speak NL/FR/EN/DE
Veilig
Brussel
Leuven

Wat onze klanten over ons te zeggen hebben

T

Tania Coppejans

"Anton is super vriendelijk! Heel goede en uitgebreide uitleg gekregen in eerste gesprek! Ik was direct gerustgesteld. Een professionele aanpak! Correcte prijs, in het kort: aanrader! Last van ongedierte? Niet twijfelen, contacteer SPOT!"
C

Caroline Callens

"Wij hadden vorig jaar een marter in ons dak, SPOT wist perfect wat te doen. Ze waren gemakkelijk bereikbaar en konden snel langskomen en na hun tussenkomst was het probleem weg en dit jaar geen last van marters meer."
M

Mattias Durnez

"Had gebeld met SPOT om een afspraak te maken voor mogelijke houtworm op zolder en kreeg Anton aan de lijn. Gaf me meteen professioneel en duidelijk advies van op afstand en uiteindelijk bleek een bezoek op dit moment niet nodig. Wil hen langs deze weg dan ook enorm bedanken!"
> Lees meer google reviews

Zelf ongedierte bestrijden

Aan de telefoon stellen veel klanten ons de vraag “vanaf wanneer moet ik een ongediertebestrijder laten komen?”. Het eerlijke antwoord daarop is: “Dat moet u zelf kiezen.” Sommige mensen die contact met ons opnemen schreeuwen moord en brand bij het kleinste vermoeden van ongedierte, waar anderen met flinke tegenzin beroep doen op ons omdat ze hier ten langen leste tot verplicht worden (door een bevelschrift van de gemeente of van de syndicus bijvoorbeeld). Kortom, ons antwoord op die vraag doet er in feite niet veel toe. Of u iemand wenst in te schakelen, dat kan u altijd het beste zelf inschatten. Geloof het of niet, maar uit uw getuigenis kunnen we niet altijd opmaken wat de omvang van een ongedierteplaag precies is. Hoe bekwaam u bent, dat weten wij uiteraard evenmin.Los daarvan hebben we hier uiteraard wel een mening over. Sommige dingen kan je beter uit handen geven. De bestrijding van bedwantsen is daar een voorbeeld van. We komen te vaak in contact met mensen, nadat ze veel vergeefse pogingen ondernomen hebben. Dikwijls hebben ze hun halve hebben en houden al naar het containerpark gedragen en blijken hun nieuwe meubelen na enkele maanden ook geïnfesteerd. Iedereen verdient een goede nachtrust. Uw slaagkansen bij bestrijding zijn gering. Bespaar u geld, tijd en kopzorgen. Bel ons, we komen gratis kijken.

Ook bij andere soorten ongedierte is het soms moeilijk om bestrijding tot een goed einde te brengen.

 • Voor kakkerlakken zijn er jammer genoeg geen effectieve producten in de reguliere handel te vinden. Bovendien is het een insect dat in nesten leeft, dus het lokaliseren van het ongedierte is hierbij belangrijk.
 • U kan er zelf misschien in slagen om één of meerdere ratten te vangen, maar ratten zijn sluw en ze maken het je soms knap lastig. Wil je gif gebruiken? Dat is mogelijk. Maar denk aan de consequenties. Kan je uitsluiten dat andere dieren of kinderen gevaar lopen? Een rat kiest niet waar ze dood zal gaan. Bestaat de kans op een kadaver in een onbereikbare plaats?
 • Houtworm kan je in sommige gevallen zelf bestrijden, maar een analyse van een expert is belangrijk. Zo ken je ook de oorzaak van de aantasting.
  Marterproblemen zijn voor ons altijd een leuke uitdaging, dus voor jou zijn ze dat zeker!
 • Het bestrijden van een wespennest is niet zo moeilijk. Maar beschik je over bescherming? Ben je allergisch? Dat weet je spijtig genoeg niet op voorhand.

Ongedierte voorkomen

Mensen zouden van ons soms graag weten wat de beste manieren zijn om ongedierte te voorkomen. “Wat werkt het beste om ongedierte te verjagen?”, voegen ze daar dan aan toe. Zonder het te beseffen zitten ze met dit denkpatroon van in den beginne al op een verkeerd spoor. Om ongedierte geen kans te geven, moet je de vraag net omdraaien. “Wat trekt ongedierte hier aan?”.
Probeer af te stappen van de redenering dat je het slachtoffer bent van een willekeurige indringer of van een toevallige infestatie. In welk opzicht is het net logisch dat dit dier daar leeft en datgene doet, wat jij als hinderlijk ervaart? Het ondervindt waarschijnlijk veel voordelen van de levensomstandigheden die het in de omgeving van mensen vindt. Levende wezens willen voldoen aan hun primaire fysieke behoeftes: ademen, eten, drinken, slapen, zich voortplanten en het vinden van een warme en veilige schuilplaats. Als je ongedierte wil voorkomen of bestrijden, zal je datgene wat het komt zoeken moeten elimineren of beperken (bijvoorbeeld eten of vuilnis). Dat begint altijd bij kennis van de leefwijze van het dier in kwestie. Wie zoekt naar bestrijdingsmiddelen en -methodes, alvorens even halt te houden op de Wikipedia-pagina van het ongedierte, neemt dus een valse start.

Wie is verantwoordelijk voor een ongedierteprobleem?

In huurwoningen durven ongedierteproblemen wel eens tot discussie leiden. De overheid zegt hierover het volgende:

“Over de aanwezigheid van ongedierte in een huurwoning bestaan geen specifieke regels in de wetgeving. Daarom kunnen enkel algemene regels over wederzijdse verplichtingen van de huurder en de verhuurder worden toegepast. Wij denken hier aan volgende verplichtingen:

 • De verhuurder moet de woning in goede staat van onderhoud leveren en in zodanige staat onderhouden en heeft de verplichting om aan de huurder het ongestoord genot van de woning te geven
 • De huurder moet de woning gebruiken als een goede huisvader en moet instaan voor kleine herstellingen tot onderhoud.”

Bron: Wonen Vlaanderen

De vraag is dus telkens wat aan de grondslag ligt van elk ongedierteprobleem: slecht onderhoud of de gebrekkige staat van de woning. Neem nu een stadskelder met een rattenprobleem. Wanneer ratten de woning binnendringen via verluchtingsgaten in de kelder of via een open riool, dan is het redelijk om te vragen dat de eigenaar werk maakt van knaagdierenwering aan de woning. Maar wanneer een huurder de achterdeur van die kelder vaak open laat voor zijn huisdier en als hij de binnengedrongen knaagdieren voor een tijdje niet bestrijdt of als er vuilzakken in de kelder staan, dan mogen we spreken van gebrekkig onderhoud.

Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat ongedierteproblemen uiteenlopende oorzaken kunnen hebben, naargelang de soort en de context. Een bedwantsenprobleem kan je zelf veroorzaakt hebben, door een besmetting nietsvermoedend mee te nemen na een overnachting. Maar het kan evengoed van een aanpalende studio komen of het ongedierte was al aanwezig op het moment, waarop je de woning betrokken hebt.

Of het nu aan de huurder of de verhuurder is om een oplossing te zoeken voor ongedierte in een woning, één ding is zeker: wanneer hierover in conflict gegaan wordt, verliezen vaak beide partijen. Naar elkaar wijzen verspilt kostbare tijd. Je zal zien: de natuur gaat ondertussen lekker haar gang. Het resultaat is vaak dat zowel huurder en verhuurder er beide van wakker liggen. De één kan de slaap niet kan vatten omwille van knagende geluiden en de ander van een knagend geweten of van mogelijke schade aan zijn eigendom. Werk samen! Dat loont in het leven meestal het beste.

De prijs van ongediertebestrijding

De kosten van onze interventies hangen af van enkele factoren: de ongediertesoort, de omvang van de plaag, het aantal interventies en de gebruikte methode (d.w.z. de werkuren en producten die daarmee gepaard gaan). Voor de meeste bestrijdingen wordt er ook een garantieperiode voorzien, dus die telt ook mee.

 • Welk ongedierte? Het verwijderen van een wespennest is een korte interventie met eenvoudige producten, terwijl een bedwantsenbestrijding veel voorbereiding, goede communicatie, heel wat arbeidsuren, dure producten, nabehandeling en opvolging vraagt.
 • Het spreekt voor zich dat de omvang van een ongedierteprobleem een grote impact heeft op de bestrijding. Een oplossing impliceert altijd een reductie tot nul. Hoe meer ongedierte, hoe groter het karwei dus.
 • Aantal interventies. Onze methodes doelen erop om bestrijdingen zo voorspelbaar mogelijk te laten verlopen, maar ongedierte bestrijden is werken met dieren. Een aspect van onvoorspelbaarheid maakt dus altijd deel uit van onze job. Opvolgingsinterventies zijn dus regelmatig nodig om de zaken terug te krijgen zoals ze voorheen waren.
 • Sommige methodes vragen meer persoonlijke bescherming, meer arbeidsuren en grotere toestellen dan andere. Bijvoorbeeld het injecteren van balken van een dakschrijnwerk tegen boktor.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik weten van welk ongedierte ik last heb?

Bovenaan deze pagina staat een beknopte lijst van veel voorkomende ongediertesoorten. Indien je hierin niet vindt wat je zoekt, stuur ons gerust een foto via Whatsapp op +32468475762. Dan weet u zo waarmee u te maken heeft.

Hoe kan ik zeker weten dat er geen ongedierte bij mij thuis zit?

Merkwaardig genoeg is dit een vraag die we zo nu en dan eens moeten beantwoorden. Wanneer iemand ongerust is, blijft het soms moeilijk om er vrede mee te nemen dat er geen ongedierte (meer) is , wanneer daar geen onomstotelijk bewijs van kan worden geleverd. Indien deze gedachte door uw hoofd spookt, raden we u toch aan om dit denkpatroon even om te draaien. Het is nooit slecht om de zaken even op zijn beloop te laten gaan. Last van ongedierte? Dat wijst zichzelf meestal wel uit. Daar hoeft u niet altijd naar op zoek te gaan. Bovendien ben je in je eigen huis nooit alleen. Wijzelf bestaan uit miljoenen microörganismes houden verschillende wezens ons altijd gezelschap; van de huisstofmijt tot de spin. Dat hoeft daarom nog geen probleem te zijn.


  Last van ongedierte?

  Doe een beroep op ons voor een deskundige oplossing voor een ongedierteprobleem of om uw bedrijf of woning van ongedierte te vrijwaren met doeltreffende preventie.

  © 2022 Spot - cookies

  Spot
  envelopephone-handsetmap-markerthumbs-upcrossmenucheckmark-circlechevron-up-circle